25/11/08

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ, ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΘΗΡΑΜΑΤΟΦΟΡΟ / LABRADOR RETRIVER.





ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ Θηραματοφόρο.
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Μεγάλη Βρετανία.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Όταν οι Άγγλοι βρέθηκαν στο νησί Νέα Γη (New foundland) στη θάλασσα του Λαμπραντόρ είδαν ότι οι ντόπιοι ψαράδες είχαν μαζί τους σκυλιά. Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν δυο τύποι σκύλων που η πιο μεγάλη ειδικευόταν στο να τραβά τις βάρκες, τα δίχτυα και τα κάρα και η μικρότερη στο κυνήγι υδρόβιων στις παγωμένες λίμνες. Οι Άγγλοι ναυτικοί μετέφεραν συνεχώς τέτοια σκυλιά στην Αγγλία τα οποία διασταυρώθηκαν με αγγλικές ράτσες και χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι των υδρόβιων και να φέρνουν το χτυπημένο θήραμα, έτσι δημιουργήθηκε η ράτσα Λαμπραντόρ η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα στις αρχές του 20ου αιώνα. Χρησιμοποιείται ακόμη σαν οδηγός τυφλών, σαν σύντροφος ΑΜΕΑ (Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες), ανιχνευτής ναρκωτικών ουσιών ή εκρηκτικών, σαν ναυαγοσώστης και σαν σκύλος συντροφιάς.



ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά και το ύψος του είναι από 54 μέχρι 61 εκ. ενώ το βάρος του κυμαίνεται από 25 μέχρι 34 κιλά. Είναι γεροδεμένο και δυνατό σκυλί, έχει πλατύ κεφάλι, με αυτιά που κρέμονται κολλητά στο κεφάλι, μεγάλα ρουθούνια, με πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Η ουρά είναι πολύ χοντρή, καλυμμένη από πυκνό και κοντό τρίχωμα. Το τρίχωμα είναι πυκνό, λείο, κοντό και τραχύ, με αδιάβροχο υπόστρωμα. Είναι πάντα μονόχρωμο μαύρο, λευκοκίτρινο ή σοκολατί.



Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΙΤΡΙΒΕΡ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι φιλικό σκυλί, πιστό, ιδανικό για οικογένεια. Χρησιμοποιείται σαν οδηγός τυφλών, είναι δυνατό, δραστήριο, ψύχραιμο, αγαπά τα παιδιά, θέλει να ικανοποιεί τον ιδιοκτήτη, του αρέσει η εργασία, δεν είναι επιθετικό και αποζητά την ανθρώπινη συντροφιά. Του αρέσει το κολύμπι και γενικά η έντονη άσκηση. Εκπαιδεύεται εύκολα, κοιμάται εκτός σπιτιού, μαδάει και χρειάζεται βούρτσισμα, δεν ζει σε περιορισμένο χώρο και ιδανικό θα ήταν να υπήρχε αυλή, είναι δραστήριο γι' αυτό έχει ανάγκη καθημερινής έντονης άσκησης εκτός σπιτιού, έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρέα Μπορεί να προσβληθεί από δυσπλασία ισχίων. Έχει ανάγκη λίγης τροφής αλλά επειδή είναι λαίμαργο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην βόλτα γιατί μπορεί να φάει οτιδήποτε.